Östbo Historiska Sällskap Frimärkets Dag 2006 www.skillingaryd.nu Östbos startsida

Bertil en pionjär inom TV (27 sep 2006)

Lokalt program i Skillingaryd (26 sep 2006)

Frimärken på Frimärkets Dag (22 sep 2006)

Magnus Härenstam stolt över nya frimärken (23 sep 2006)

Frimärkets Dag i Skillingaryd
Lördag 30/9 kl. 10.00–12.00
Inlagt 26 sep 2006 (stämpel och fyra bilder)
På Frimärkets Dag vid Stationsgatan 3 lördag 30 september 2006 kommer den här specialstämpeln att användas.
Klicka på bilderna nedan för större bilder
JP och Smålands Folkblad berättade om den stora händelsen i Skillingaryd 1954, när man kunde se rysk TV. I Svenska Dagbladet bytte namn på Skillingaryd till Televisionaryd. Det var först 1956 som det blev svenska reguljära TV–sändningar.
Programmet på Frimärkets Dag blir ganska omfattande.

Vid vackert väder blir det på trottoaren vid Stationsgatan 3 men om det befaras regn flyttar vi in på Finnvedens redaktion.
Traditionellt på Frimärkets Dag är det nya frimärken och en minnespoststämpel. Vi har två erfarna postisar på plats: Berit Remnemark och Gösta ”Julle” Bengtsson, välkända profiler i Skillingaryd. De säljer de nya frimärkena och använder specialstämpeln.
Det är även en liten utställning med betoning på Bertil Pettersson TV–arbete på 1950–talet.
Man kan köpa frimärksklipp och de är helt gratis för barn under 15 år. Vi har också ett litet lotteri, försäljning av vykort med mera.
Hjärtligt välkomna kl. 10.00–12.00 lördag 30 september 2006.
Bertil en pionjär inom TV
Inlagt 27+29 september 2006
Klicka på bilderna nedan för större bilder
I boken Allt om TV 1961–62 var det en sex sidor lång artikel om Bertil och vi visar här ett par av sidorna.
27 maj 1954. Ett spännande ögonblick för Bertil Pettersson som också får hjälp att packa upp köpingens första TV av bröderna Ingvar och Sven–Erik Andersson, senare kända under efternamnet Alkemark. Fotograf är troligen Ingvar Sandblom.
Vid Frimärkets Dag på lördag den 30 september 2006 i Skillingaryd kommer Bertil ”Lången” Pettersson att vara i centrum. Han kommer visserligen inte på frimärke men han har stark anknytning till Postens lansering av frimärken kring TV.

Bertil kan utan tvekan sägas vara en pionjär inom TV. Den 27 maj 1954 kom att bli en minnesvärd dag. Efter mycket om och men lyckades Bertil få köpa en TV–apparat. Det var svårigheter då försäljarna hade svårt att förstå varför Bertil skulle han en TV då det ändå inte gick att titta på TV i Skillingaryd.

Bröderna Alkemark
Men denna dag kom apparaten och den packades upp hos Radio & Foto, det nystartade företaget som Bertil hade tillsammans med Ingvar Sandblom. Med fanns bland annat bröderna Ingvar och Sven–Erik Andersson (Alkemark) som också var mycket intresserad av TV och radio.

Första bilden
Direkt gjorde Bertil allt i ordning och en dag sa en person som var inne i källaren hos Radio & Foto, men titta där är ju en bild! Det var första gången det syntes något från en utländsk TV-station och sedan bara rullade det på.
Uppståndelsen blev inte stor bara i Skillingaryd utan över hela landet och även i många andra länder. Man förundrades över hur Bertil hade burit sig åt för att ta emot TV-signaler till sin TV–mottagare.
Att man kunde se på TV i Skillingaryd spred sig som en löpeld. Svenska Dagbladet döpte om Skillingaryd till Televisionaryd
TV från mörkaste Småland och många andra rubriker svävade över landet.

Många foton
Nu uppmärksammas Bertil i samband med Frimärkets Dag i Skillingaryd på lördag.
Bertil har sparat mängder med tidningsklipp från åren 1950–talet och han har också mängder med foton som han tog från de utländska TV–sändningarna. Det här var alltså före det att Sverige fick egna TV–sändningar 1956.
Lagom till 50–årsjubileet med svenska sändningar ger Posten Frimärken ut en rad frimärken med tema barnprogram i TV. Dessa finns i handeln från och med lördag då det är Frimärkets Dag.

Apparat från 1954
Frimärkets Dag firas runt om i landet på lördagen men i Finnveden endast på en plats. Det är i Skillingaryd där Östbo Historiska Sällskap har ett arrangemang i samarbete med Posten. Här blir det en rad aktiviteter, bland annat en utställning med Bertils alster och den TV–apparat han skaffade 1954. Det blir även en minnespoststämpel, gratis frimärken till barn, försäljning av nya frimärken, utställning och försäljning av vykort och en del annat.

Per Bunnstad


Alla tiders barnprogram – frimärken 30 september 2006
Information från Posten som här är redigerad något . Inlagt 22 september 2006
Klicka på bilderna för större bilder
Frimärkskartan i äldre TV, från övre vänstra hörnet:
Andy Pandy, Humle och Dumle
Anita och Televinken, Kapten Zoom
Fablernas värld, Teskedsgumman
Kalles klätterträd, Beppe Wolgers Godnattstunden
Frimärkskartan i ny TV, från övre vänstra hörnet
Trazan och Banarne, Fem myror är fler än fyra elefanter
Pippi Långstrump, Björnes magasin
Draken från Bolibompa, Tjet och Allram Eest
Loophole, Bananer i pyjamas
Årets Frimärkets Dag-utgåva fokuserar på barnprogrammens utveckling i TV-rutan. Häftet Alla tiders barnprogram visar på åtta frimärken med blandade figurer från barnprogrammens värld.

De första svenska TV-sändningarna startade officiellt den 4 september 1956. Detta var sent jämfört med andra europeiska länder men utvecklingen gick ganska snabbt och tio år senare kunde 80% av befolkningen ta emot TV-sändningar. Den siffran har idag stigit till över 99 %. I år är det 50 år sedan de första barnprogrammen sändes och SVT har genom åren satsat stora resurser och vunnit många priser i internationella sammanhang för sina välgjorda produktioner.

Många program
Utbudet av program och kanaler har exploderat under de senaste åren men för många är barndomens TV-program nostalgiska minnen och många kan referera till samma program. Enligt en undersökning från 1975 såg 80 procent av alla svenska barn Fem myror är fler än fyra elefanter. Magnus, Brasse och Evas pedagogiska lekar och visor lär än idag barn att läsa och skriva. Programmet finns nu på DVD och video.

Televiken och Teskedsgumman
Anita och Televinken lärde barnen hur man uppförde sig i trafiken. Teskedsgumman fascinerade när hon krympte och vi roades av Kalle som låg raklång i sitt äppelträd och drömde om Emma. Idag myser barnen med upptågen som Bananer i pyjamas gör och Björne som får besök av kompisar på sin vind. Barnprogrammen har idag blivit ett stående inslag i vardagen och styr många familjers middagstid.

Souvenirark TV-favoriter
Förutom frimärksutgåvan ger Posten även ut souvenirarket TV-favoriter där frimärket med Trazan och Banarne och den rosa elefanten från Fem myror är fler än fyra elefanter bildar ett ark med nio frimärken. Frimärket är exakt detsamma som motsvarande i häftet.

Frimärksutgåvan ges ut i häfte om åtta frimärken och åtta motiv. Frimärkena har graverats av Lars Sjööblom, Martin Mörck och Piotr Naszarkowski. Norbert Tamas har formgett och typograferat utgåvan som trycks i två färger stål och fyrfärgsoffset. Valören är 5,50 kronor.


Magnus Härenstam stolt över nya frimärken
Information från Posten, här något redigerad. Inlagt 23 september 2006
Lördagen den 30 september firas Frimärkets Dag på temat svenska barnprogram genom tiderna.

I år är det 50 år sedan Sveriges Television visade de första barnprogrammen och Posten ger ut många välbekanta figurer på frimärke. Humle och Dumle, Fem myror är fler än fyra elefanter, Trazan och Banarne, Kapten Zoom och Björne är några barndomsvänner som nu kan sättas på brev.

Vi är stolta!
– Både Brasse och jag är jättestolta och tycker det är oerhört roligt att vårt program har förärats med frimärke. Jag skriver själv mycket brev och nu är valet av frimärke givet, säger Magnus Härenstam som medverkade i Fem myror är fler än fyra elefanter på 1970-talet.

8 frimärken
Frimärksutgåvan innehåller åtta frimärken och visar en blandning av många omtyckta TV-figurer. Ett av SVT:s första barnprogram var Humle och Dumle som började sändas 1959. De uppochnedvända hakorna bodde i Kapten Bäckdahls skafferi där det trollades.

Beppe Wolgers
Många minns säkert Beppe Wolgers i Godnattstunden från början av 1970-talet och dockan Sigrid som ropade Fäääärdig!

Fem myror...
Fem myror är fler än fyra elefanter lärde hundratusentals barn att räkna, skriva och skilja på här, där, först och sist.
Barn har följt med Kapten Zoom på äventyr och Trazan och Banarne på busiga upptåg.
Starka och snälla Pippi Långstrump är fortfarande en stor förebild för många barn.
Den pratsamme figuren Allram Eest, Bananer i pyjamas liksom Björne tillhör figurer som dagens barn är bekanta med från TV-rutan.

Frimärkets Dag firas i hela landet
Lördagen den 30 september firas Frimärkets Dag på ett 90-tal platser i Sverige. Frimärkets Dag vänder sig till alla frimärksintresserade och arrangeras i samarbete mellan Posten och Sveriges frimärksklubbar.
Frimärkets Dag är årets största frimärkshändelse som har firats sedan mitten 1940-talet. Posten har sedan slutet av 1970-talet gett ut en särskild frimärksutgåva till denna dag.


Sidan uppdaterad 060923